Exportstrategie

Risicobeheersing: exporteren in een turbulente wereld

3 minuten leestijd
Risicobeheersing Van komkommertijd in het wereldnieuws is op het moment geen sprake. De ene grote gebeurtenis na de andere volgt elkaar op. Als individu en...

Risicobeheersing

Van komkommertijd in het wereldnieuws is op het moment geen sprake. De ene grote gebeurtenis na de andere volgt elkaar op. Als individu en als individueel bedrijf heb je daar geen invloed op, maar je hebt er wel mee te maken. Soms direct, als exporteur naar de UK of Turkije en soms indirect, als wereldburger die de ontwikkelingen met bezorgdheid bekijkt. Als exportspecialist kijken ik toch vooral naar de zakelijke kant. Wat betekent exporteren in een turbulente wereld? Nuchter blijven nadenken en je gezonde verstand gebruiken is sowieso aan te bevelen. Daarnaast kan het geen kwaad om extra aandacht te besteden aan risicobeheersing.

Export heeft een aantal specifieke risico’s:

 • Politiek – Door politieke en sociale onrust in een land wordt export minder aantrekkelijk. Blijven de grenzen nog wel open en kun je je goederen nog bij je klant afleveren? Kun je je geld nog het land uitkrijgen?
 • Valuta – Grote schommelingen in valutakoersen kunnen grote gevolgen hebben voor het al dan niet winstgevend zijn van een order.
 • Commercieel – Je klant betaalt niet of veel te laat, doordat hij minder kredietwaardig blijkt te zijn dan aanvankelijk leek. Ook betalingsgewoonten en -moraal kunnen nogal afwijken van wat je in Nederland gewend bent.
 • Transport – Gebruikt je de Incoterms op de juiste manier en heb je goed in beeld waar het transportrisico op de koper overgaat en dus tot welk punt in het transport je de goederen moet verzekeren?
 • Cultureel – De manier van zakendoen, de stijl van onderhandelen, besluitvormingsprocessen en wat al dan niet geaccepteerd gedrag is verschilt per land en kunnen tot onverwachte en ongewenste situaties leiden.

Tips voor het beheersen van risico’s

 • Risicobeheersing begint bij het identificeren van risico’s en het inschatten van impact en mate van waarschijnlijkheid. Risico’s met een grote kans en een grote impact vragen meer aandacht dan kleine risico’s met weinig schade.
 • Kies betalings- en leveringsvoorwaarden zorgvuldig en leg ze vast in offerte en verkooporder.
 • Overweeg het afsluiten van een kredietverzekering, zodat je een deel van het politieke risico afdekt en een indicatie hebt van de kredietwaardigheid van je klant.
 • Onderzoek of je valutaschommelingen kunt afdekken; via je bank of via afspraken met je klant.
 • Kies betalings- en leveringsvoorwaarden zorgvuldig en leg ze vast in offerte en verkooporder.
 • Verdiep je in de cultuur van uw zakenpartner en pas je gedrag erop aan. Bepaal ook waar je grenzen liggen. Een goede relatie draagt bij aan risicobeheersing.

Onzekerheid en spanningen zullen niet snel verdwijnen. Hoe ga je om met de risico’s die export met zich meebrengt?