Exportplan

Hoe maak je een concreet exportplan dat werkt?

4 minuten leestijd
‘Werken met lokale partners. Om te beginnen in Zweden en Denemarken.’ Jeroen vertelt over zijn eerste stappen in het buitenland en hoe hij worstelde om...

‘Werken met lokale partners.

Om te beginnen in Zweden en Denemarken.’

Jeroen vertelt over zijn eerste stappen in het buitenland en hoe hij worstelde om een goede exportaanpak te vinden.

 

Concreet exportplan als houvast

‘Toen ik in 2013 startte met export had ik vrijwel geen aanknopingspunten over hoe ik export moest aanpakken. We waren ervan overtuigd, dat we een lokale partner nodig hadden voor verkoop en marketing. Zweden en Denemarken hebben we op gevoel gekozen: het is dichtbij, ze spreken er goed Engels en zijn cultureel vergelijkbaar.

Al snel kwamen we erachter, dat via internet lukraak zoeken naar potentiële partners niet de goede aanpak was. We konden wel bedrijven vinden, maar misten een overall beeld van de markt in Zweden en Denemarken om een goede keuze te kunnen maken. Hoe we in Nederland de markt benaderden, bleek niet goed te werken voor export.

We hadden dus een andere aanpak nodig. Na enig nadenken en het inwinnen van advies, hebben we een concreet exportplan opgesteld. Daarin stonden de acties, die we moesten doen om stap voor stap grip op de Zweedse en Deense markt te krijgen en zo onze exportambities te realiseren.

Het exportplan was en is voor ons een houvast.’

 

Zet een exportplan op papier

Plannen om te gaan exporteren beginnen met een idee en dat zet je niet meteen op papier. Maar als je een plan wilt kunnen uitvoeren moet het concreet zijn. Dat lukt je meestal niet zonder het uit te schrijven. In je hoofd sla je namelijk makkelijk stappen over. Hierdoor loop je de kans dat je aanpak niet succesvol is en je plan een plan blijft.

Jeroen beaamt, dat een uitgeschreven exportplan voor hen inderdaad de sleutel was tot succes. ‘Deze manier van werken heeft ons geen windeieren gelegd. Inmiddels exporteren we naar zo’n 20 landen.’

 

Wat staat er in een concreet exportplan?

Een goed exportplan kun je samenvatten op 1 A4. De kern is, dat je aangeeft wat je wilt bereiken, op welke termijn en hoe je dat wilt doen. 

Een exportplan heeft een aantal vaste onderdelen:

  • Bedrijfs- en exportdoelstellingen: waarom wil je exporteren en wat wil je bereiken?
  • Kennis van de buitenlandse markt
  • Strategie: marktentree, marketing en verkoop
  • Actieplan: wat, wie, wanneer
  • Tijdsplanning
  • Budget

Zo’n plan geeft structuur in je aanpak. Ook kun je het makkelijk kunt delen met je collega’s. Bovendien geeft het je handvatten om bij te houden of je nog op schema ligt.

 

Een concreet exportplan werkt alleen als je het ook uitvoert

Maar met alleen een plan kom je er niet. Je moet je plannen ook uitvoeren. Juist daar loopt het vaak spaak. Export realiseren kost namelijk tijd. Die tijd moet je bewust vrij maken én je kunt het niet alleen. Je hebt draagvlak nodig van je collega’s en medewerkers. Maar dan moeten ze wel weten wat er van ze verwacht wordt en waarom export belangrijk is.

Jeroen besteedt veel tijd aan het meenemen van zijn collega’s in zijn plannen. ‘Het is een continu proces. Steeds weer bespreek ik onze plannen en hoe het gaat met de uitvoering. In ons actieplan staat concreet beschreven wie, wat, wanneer moet doen. Verder bekijken we ieder kwartaal of we nog op koers liggen. Voor ons werkt dit goed en export blijft zo top of mind.’

 

Stuur op tijd bij 

Een exportplan is niet uit steen gehouwen. Als bijvoorbeeld de markt minder groot blijkt dan je dacht, of je lokale partner niet goed functioneert, moet je flexibel zijn en je plannen aanpassen. Zeker nu, in tijden van Corona en onzekere economische vooruitzichten, is dat extra belangrijk. Dat hoeven geen grote aanpassingen te zijn, met kleine stappen kun je al veel bereiken.

 

In het kort, een export dat werkt:

  • Geeft houvast aan je exportactiviteiten
  • Is concreet en staat op papier
  • Bestaat uit een doelstelling, marktkennis, strategie, actieplan, tijdsplanning een begroting
  • Leidt tot uitvoering
  • Is flexibel genoeg om te kunnen aanpassen als de omstandigheden veranderen.

En nu,

Check hoe concreet jouw exportplan is en vul de ontbrekende onderdelen aan.

Ook handig: in de gratis checklist ‘15 stappen voor een exportplan’ vind je 15 vragen die je verder helpen.

Vragenlijst: exportplan stappenplan

Download

Verstuur download naar:

Ik ontvang graag de maandelijkse Xportwise nieuwsbrief en ga akkoord met de privacyvoorwaarden.

Hulp nodig bij het maken van een exportplan? Maak een afspraak.